pátek 27. března 2015

Týden v rodinném kruhu


Tento týden nestíhám tvořit, vařit, uklízet. Máme týden doma s tátou, který má dovolenou. Chtěli jsme jezdit hlavně na výlety, ale počasí nám plány nějak překazilo. Nevadí, i tak si to užíváme.
Krásného jarního počasí jsme si užili v úterý, to jsme byli na krásném výletě. O tom více v dalším příspěvku.
Takže co u nás nového?

Mužem koupená biobazalka. Zdobí nám kuchyň. (Myslím tím, že za chvíli se mi na tu kuchyňskou linku už nic nevleze).








Ještě pořád krásně kvetoucí růžička ze sobotního vítání občánků. Trojka byl oficiálně přijat mezi občany naší obce, Jednička i Dvojka se chovali jako hrdí velcí bráškové. A růžička, kterou jsem byla při té příležitostí zástupci obce obdarována, stále krásně kvete a těší mě.



Naložili jsme si zase pickles. Tentokrát zelí, mrkev cibule. Už se těším, až bude k jídlu, mám ho moc ráda. Na chleba, do housky, k jídlu nebo i jen tak. Mňam.



A pořád zkoumám ze kterého konce začít s výrobou domácí kosmetiky. Špatně se mi shání přírodní kosmetika, musím se všema dětma do obchodu, což je tedy občas dílo. Kosmetiku  nepřírodní nesneseme, hlavně já ne. Před Vánocema jsem na to nějak pozapomněla, koupila si sprchový gel Nivea a dalších 14 dní jsem škrábala pupínky po celém těle. Nedávno jsem pro změnu používala tekuté mýdlo na ruce a celé ropraskaly do krve, nadělaly strupy a no...nic moc. Takže zkoukám jak začít vyrábět doma to své vlastní.

A že neuhodnete, co se chystám udělat jako první :-) (Neboť prací gel Ulrych se trochu prodraží a navíc pro něj taky musím do toho Brna.)



Jednička už delší dobu chodí a prosí, ať ho naučím číst. Nechtěla jsem, mám strach, že se pak bude ve škole nudit. Navíc do té jde až za další rok, teď mu bude v červnu pět. Ale tak o to prosil, tak se pořád snaží nějaké písmenko poznat, že jsem tedy couvla a začla ho to učit. Doma máme ještě po mně Ferdův slabikář. Líbí se mu, učí se básničky k písmenkům a nejedna návštěva odcházela s hlavou plnou berušky co běžela v brekotu a byla bosa bez botů.
Chtělo to ale nějaký jiný, chtěla jsem klasický slabikář, kde jsou ta obyčejná slova, obrázky atd. Narazila jsem jen na Český slabikář, který se mi zase tak moc nelíbil. Jenže než lítat po dalších obchodech, koupila jsem ho. Jsou v něm i cvičení na spojování obrázku s písmenky atd. Takže jako jo, jde to. Pak ale přišel objev této dokonalé knihy. No a nelituju, fakt ne. Líbí se mi, jak je kniha dělaná, jak je uspořádaná, jak je ilustrovaná. Všechno na ní je fajn. Navíc počítá s tím, že se dítě musí učit i výslovnost a mile poradí jak na to. Nám tohle teda s Jedičkou problém nedělalo, přišli jsme vždycky na radu kam dát jazyk, jak dát zuby atd. Ale proč to vymýšlet, když v knize už je to napsáno. A myslím, že spolu s Brouskem pro tvůj jazýček tuto knihu využije i Dvojka při výuce výslovnosti. Ten se teď naučil "š" a má z toho hroznou radost. Ale asi ne tak velkou, jako jednička, který jde po venku a volá: "Mami, podívej, tamhle je písmenko A a tamhle je písmenko M." atd.

Mám z nich radost. Jak je těší učit se nové věci, jak jim to jde, jak je samotné každý úspěch motivuje naučit se ještě víc.

2 komentáře:

  1. Co to zkusit z téhle strany: http://delamesitosami.cz/seznam-vseho/
    Všechny potřeby zde: http://www.essential.cz/ ale o těch referovat nemůžu - zatím jsem z toho zkoušela jen věci, které jsou k mání běžně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, prozkoumám to. Už jsem pár stránek našla, ale zatím ještě nemám jasnou představu. Třeba tyhle stránky pomohou. Zatím mám pocit že je těch stránek tolik, že člověk neví odkud začít.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi radost a povzbuzují k dalším příspěvkům.